Logo
KYA Yayınlarına Devam Ediyor

KYA Yayınlarına Devam Ediyor

Kategori: STA Tarih: 01 Aralık 2020
KYA, sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artışına katkı sağlamak üzere çalışmalar yayınlamaya devam ediyor. Bu doğrultuda ikisi rapor ve ikisi kitap olmak üzere dört yeni çalışma yayınlanmıştır. Bunlardan ilki olan "STK'larda Kurum Kültürü ve Ücretli Çalışanların İş Tatmini" başlıklı raporda sivil toplum kuruluşlarında var olan kurum kültür türleri ve buralarda ücretli çalışanların iş tatmin durumları incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği araştırma neticesinde 216 STK çalışanından veri alınmış ve gerekli çalışmalardan sonra elde edilen bu veriler rapora dönüştürülmüştür. Çalışma Nihat Erdoğmuş'un başkanlığında, Ömer Faruk Aydemir, Züleyha Sayın ve H. Merve Bircan'ın dahil olduğu KYA ekibi tarafından yürütülmüştür. 
 
Diğer bir çalışma ise "Genç Gönüllülerin Motivasyonu: STK'larda Devamlılığı Sağlayan Faktörler" isimli rapordur. KYA, gönüllülüğü ve özellikle genç gönüllüleri daha iyi anlamak maksadıyla bu çalışmayı gerçekleştirmiştir. Nitel yöntemlerinin uygulandığı bu araştırmanın amacı, sivil toplum kuruluşlarında görev alan gençlerin, STK’larda gönüllü olarak çalışmasında devamlılığı (sürekliliği) sağlayan motivasyon faktörlerinin ortaya konulmasıdır. Araştırma kapsamında kariyerlerinin başlangıç aşamasında bulunan, farklı STK'larda görev alan 25 genç gönüllü ile mülakatlar yapılmıştır. Bu verilerin analiz edilmesinin ardından çalışmalar rapor haline getirilmiştir. Çalışma Nihat Erdoğmuş'un başkanlığında, H. Merve Bircan, Züleyha Sayın ve Ömer Faruk Aydemir'in dahil olduğu KYA ekibi tarafından yürütülmüştür.
 
Raporların yanı sıra yayınlanan kitaplardan ilki İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş tarafından kaleme alınan "Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllü ve Profesyonel Çalışma" başlıklı kitaptır. Bu çalışmanın amacı; STK’larda gönüllü ve profesyonel istihdamının dünyada ve Türkiye’de mevcut durumunu ortaya koymak ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmada öncelikle ilk bölümlerde bu alanda bilimsel çalışma yapılmak istenildiğinde temel sorunların başında gelen STK’ların tanımı, sınıflandırılması ve veri toplama konuları ele alınmaktadır. Daha sonraki bölümlerde dünyada ve Türkiye’de STK’ların genel ve istihdam bakımından görünümü verilerle ortaya konulmaktadır. İlerleyen bölümlerde STK’ların istihdamı geliştirmeleri için gerekli kurumsal altyapıları üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın son bölümlerinde, STK’larda profesyonel ve gönüllülerin yönetimi ve istihdamına yönelik sistem, model, yöntem ve uygulamalar verilmektedir. Son çalışma ise "Kurumsal Yönetim El Kitabı"dır. Kurumsal Gelişim Eğitim Programı neticesinde meydana gelen ihtiyaçlara binaen yayınlanan kitapta STK'lara ve STK'ların yönetimine ilişkin 12 ayrı konu hakkında,  12 uzman tarafından bölümler kaleme alınmıştır. 

İlgili İçerikler

III. Sivil Toplum Zirvesi Sonuç Raporu

“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” temasıyla gerçekleştirilen III. Sivil Toplum Zirvesi, sivil toplum kuruluşlarında insan kaynağı yönetiminin değişen ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik dönüşümünü ele alan kapsamlı bir tartışma zemini sundu. Zirvede, gönüllü yönetimi, değer odaklı liderlik, dijitalleşme, stratejik planlama ve öğrenen organizasyonlar gibi başlıklar altında, sivil toplumun hem bireysel hem de kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar tartışıldı. İnsan odaklı bir yönetim anlayışının, toplumsal etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmadaki önemi vurgulandı.Bu raporda neler bulacaksınız?• 2024 Sivil Toplum Ödülleri kapsamında ödül kazanan kişi ve kuruluşlar• Sivil toplumda insan yönetimi alanındaki güncel eğilimler ve çözüm önerileri• İlham verici proje hikayeleri: İnsan Yönetimi alanında gerçekleştirilen başarılı ve örnek projeler• PiT kişilik envanteri: STK’lar işe alım süreçlerinde nasıl daha etkili kullanılabilir?“Öncü Sivil Toplum: Sivil Toplumda İnsan Yönetimi” Sonuç Raporu, sivil toplum alanının karşılaştığı zorluklara karşı yenilikçi, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunuyor. Rapor, sivil toplum profesyonelleri, sivil toplum yöneticileri ve insan yönetimi alanında çalışan profesyonellere yol gösterici öneriler içeriyor.

28 Kasım 2025

Kurumsal Gelişim Eğitim Programı'nın 15. Dönem Başvuruları Açıldı!

Sivil Toplum Akademisi’nin 2016 yılından bu yana düzenlediği Kurumsal Gelişim Eğitim Programı 15. dönem eğitimleriyle devam ediyor!Kurumsal Gelişim Eğitim Programı (KGEP), sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması, bu alanda profesyonel ve gönüllü olarak görev yapan kişilerin yetkinliklerinin geliştirilmesini hedefleyen temel eğitim programıdır.  KGEP,  toplumsal sorunlara sivil kuruluşlar aracılığıyla çözüm üretilmesini desteklemektedir. Aynı zamanda STK’ların fayda ve etkilerini güçlendirmelerine katkı sağlayarak, sivil toplum kültürünün yaygınlaşmasında öncülük etmektedir.Katılımcılar, bu dönem; kurumsal yönetim ve organizasyon, insan kaynağı ve gönüllü yönetimi, dijital iletişim, kaynak geliştirme, proje döngüsü yönetimi olmak üzere beş temel alanda eğitim alacaklardır.Program Hakkında Önemli Bilgiler:28-29-30 Kasım 2025 tarihlerinde İstasyon Gaziantep'te gerçekleştireceğimiz KGEP'i eksiksiz tamamlayan katılımcılara katılım belgesi verilecektir.Alan fark etmeksizin tüm STK'lar başvuruda bulunabilir.  Program "kapasite geliştirme" eksenli tasarlandığı için tüm dersler bir bütünün parçasıdır ve hepsi aynı öneme sahiptir.  Dolayısıyla katılımcıların 5 farklı ders başlığından en az 4'üne katılması zorunludur.Programın verimli geçmesi adına kontenjan 35 kişi ile sınırlı tutulmuştur. Programa katılım için başvuru formu doldurma zorunluluğu bulunmaktadır.İl dışından gelecek katılımcıların konaklama ve ulaşım maliyetlerini kendilerinin karşılaması beklenmektedir. Program için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.Programa kabul durumuyla ilgili bilgilendirme e-posta yoluyla yapılmaktadır. Yer: İstasyon GaziantepTarih: 28-29-30 Kasım 2025Son Başvuru Tarihi: 9 Kasım 2025 PazarSorularınız için [email protected] adresine ulaşabilirsiniz.

Akademik Gelişim Seminerleri 4| Yönetim Araştırmalarında Bağlam

Kurumsal Yönetim Akademisi tarafından düzenlenen, lisansüstü düzeydeki öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan akademik gelişim seminerlerinin dördüncüsü, Doç. Dr. Erkan Erdemir ile “Yönetim Araştırmalarında Bağlam” başlığı altında, 20 Şubat Salı günü gerçekleştirilmiştir.“Neden bağlamı konuşmalıyız?” sorusu ile başlayan seminer, örgüt kuramlarının evrenselliği sorunu, evrensellik ve yerellik tartışması üzerinden devam etti. Merkez-çevre ilişkisinin ele alındığı seminerde, entelektüel emperyalizmin aşamaları ve sonuçları incelendi. Akademik bağımlılıktan kurtularak bağlama özgü çalışmaların öneminin vurgulandığı seminerde, ülkelerde yapılan bağlama özgü çalışma örneklerine de yer verildi.Etkinlik Erkan Erdemir'e katkılarından ötürü plaket verilmesiyle son buldu.